Zamknij
REKLAMA

Dodatki funkcjonalne do żywności, z których korzystamy w kuchni

15:10, 02.02.2018 | Materiały Partnera
REKLAMA
Skomentuj

Dobry szef kuchni nie wzbrania się przed odkrywaniem nowych smaków. Używa w swojej kuchni różnego rodzaju dodatków. Czyli stosuje chemię.

Dodatki funkcjonalne do żywności - Podstawowe funkcje

Jedną z najważniejszych funkcji dodatków funkcjonalnych stosowanych w żywności jest konserwacja. Już wieku temu człowiek doszedł do wniosku, że nie zje całego zabitego dzika za jednym razem. Szkoda mu było wyrzucać takie ilości mięsa, więc wpadł na pomysł zasolenia go. Była to pierwsza, stosowana przez wiele lat, metoda konserwacji jedzenia.

Dziś zadanie to przejęły dodatki spożywcze. Jednak to nie jedyna rola, jaką pełnią. Stabilizatory w emulsjach zapobiegają powstawaniu niekorzystnych zmian w produkcie. Z kolei sól jodowana jest świetnym przykładem funkcji ochronnej, jaką pełnią dodatki.

Obok typowo chemicznych dodatków, znajdują się również takie, z których korzystamy na co dzień. Towarzyszą nam w kuchni podczas gotowania obiadu, przy popołudniowej kawie czy stanowią ważny składnik orientalnej kolacji.

Sól

Jednym z najpopularniejszych dodatków funkcjonalnych jest sól. Oczywiście mówimy o soli kuchennej, która jest prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl). Znana jest od setek lat. W średniowieczu kopalnie soli przyciągały, kusząc bogactwem, jaki płynął z handlu solą. I nic dziwnego, bowiem sól ma świetne właściwości konserwujące. Przed odkryciem współczesnych konserwantów, to właśnie sól pełniła tę rolę.

Dziś jest ona nieocenionym wsparciem w każdej kuchni. To, obok pieprzu, najczęściej używana przyprawa. Sól nadaje smak wielu potrawom i można jej użyć praktycznie wszędzie. Jest ona idealnym zwieńczeniem kanapki z szynką i pomidorem. Zupy, dania mięsne, ryby, a nawet ziemniaki – jak smakowałby nasze ulubione potrawy bez soli?

Jednak z używaniem soli nie należy przesadzać. Choć dodatki funkcjonalne do żywności są potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu . W większych ilościach jest ona bardzo szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Badania dowodzą, że zbyt duża ilość soli w diecie może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, zwłóknienia wątroby a nawet raka żołądka.

Cukier

Innym często używanym w kuchni dodatkiem funkcjonalnym do żywności jest cukier spożywczy. W naszej części świata najpopularniejszy jest ten produkowany z buraków cukrowych (cukier biały). Jednak coraz częściej w sklepach można zetknąć się z cukrem trzcinowym (cukier brązowy).

W kuchni niezastąpiony do porannej kawy. Bez cukru praktycznie niemożliwe jest upieczenie ciasta. Zdecydowana większość przepisów potrzebuje tego dodatku funkcjonalnego. Również wiele potraw mięsnych potrzebuje kilku łyżeczek cukru. A co z domowej roboty dżemami i kompotami? Bez cukru ich smak byłby zupełnie inny.

Cukier, czyli węglowodany, pełni w naszym organizmie bardzo ważne role. Przede wszystkim jest materiałem energetycznym (fruktoza) oraz odżywczym (laktoza). Oczywiście nie oznacza to, że nasza dieta ma składać się z samego cukru. Wpływa on bardzo niekorzystnie na cały nasz organizm. Najbardziej widocznym efektem „przedawkowania” jest nadwaga, która często prowadzi do otyłości. Oprócz tego może wywoływać choroby serca, zaćmę i prowadzi do alergii pokarmowych.

Dlatego ważne jest, by zadbać o optymalną ilość cukru, jak i soli. Należy jednak pamiętać, że w nadmiarze mogą okazać się niebezpieczną trucizną.

(Materiały Partnera)
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© czas.tygodnik.pl | Prawa zastrzeżone | 2018